Sidor

onsdag 18 februari 2015

Klä om en stolsdyna

I somras fyndade vi åtta stycken matsalsstolar från fyrtiotalet. De har en fin trästomme, inte helt olikt äppletseriens stolar, med stoppad dyna.

När jag hämtade dem var de klädda i en brokig samling tyger. Vissa av stolarna hade rödrosa sammet, andra smutsigt småblommigt tunt tyg och ett par hade rödrandig manchester. Ja, just det, två av stolarna var sprayade med guldig lackfärg uppå den syren-rosa-lila samtliga stolar är målade i.
Så jag köpte dem, strippade ned dynorna till bottenlagret, alltså det bomullstyg som täcker stoppningen och de två guldsprayade stolarna skrapades rena. Då fann jag en fin grön linoljefärg allra längst in mot trät. Riktigt fin.
Hur som helst. 

Ikväll fanns tid och ork samtidigt och jag bestämde mig för att klä dynorna, det är en konst som min duktiga mamma lärt mig och jag tycker det är ett suveränt lätt sätt att hålla fina möbler levande. Så här gör jag:

1. Man väljer ett tyg, gärna rejält så att det tål alla goa rumpgnugg! (På bilderna ser mitt tyg blått ut.. Är en fin askgrå ton, men så blev det.)

2. Klipp med tillräcklig marginal för att nå över kanten på dynan, men inte överdrivet, då blir det svårt att spänna tyget utan veck. 

3. Vik in den "råa" tygkanten och skjut fast tyget med häftpistol med en diagonal teknik. Som när man byter däck på bilen! Då spänns tyget jämt och fint.

4. Vid hörnen viker man in tyget så tajt och jämnt det bara går. Trimma bort överflödigt tyg om det är i vägen, för om tyget veckar sig tjockt i hörnet finns risken för att dynan inte passar i stolen. Klart!  

Måtta tyget

Spänn fast diagonalt


Vik in den klippta kanten 


Skapa skarpa, snygga hörn



Trimma tyget vid behov

Önskvärt är en dyna utan tjocka veck och mängder av tyg


Före

Efter


Nästa steg blir att hitta en fin färgnyans till stolarna, kanske liknande grön linoljefärg som de en gång i tiden haft. Jag skrapar nog ned dem allihop och först faktiskt. Det är riktigt tjockt med färg här och var. Men, en stol då och då blir ett lagom tempo. Det är skönt att ha mindre finlir att varva gårdsjobbet med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar