Sidor

tisdag 24 februari 2015

Tuppar


Vi har i nuläget två könsmogna tuppar i hönshuset, som är lika gamla men av olika raser. De hade en tredje följeslagare, av en tredje ras, när de kom till oss. Då var de ännu inte könsmogna och allt var frid. Ett tag. Sedan började alltså fd-tuppen med hyss mot hönsen så några av dem slutade äta med mera. Då slaktade vi honom och nu har vi dessa två vackra gossar kvar.

Sixten, till vänster, är av rasen Sussex och han är förstetupp. Han basar över gänget, flörtar, parar, bjuder på god mat och ser till att allt är väl. Iggy Pop, till höger, är av rasen Isbar och håller vakt, tjoar hej vilt vid minsta tecken på fara och tar sig ett tjuvnyp ibland med någon av hönsen när Sixten inte ser. Det tycker inte flickorna särskilt mycket om och dom brukar protestera tydligt. Nej, de föredrar Sixten som älskare och Iggy Pop som väktare.

Vi kan ha flera tuppar av flera anledningar tror jag. Vi har ett stort hönshus där risken för trängsel och frustration är minimal, vi har gott om höns för dem att passa och para och vi har stora ytor utomhus där det troligtvis är jättebra med många vaktande ögon. Snart skall vi få till en säker hönsgård ute, men ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar